Marketingtrends 2019

20 March 2019

Van creatieve uitspattingen in promotiefilms tot belevingsvolle E-learning animaties. Wat zijn de visuele marketingtrends voor 2019?

Met de start van het nieuwe jaar kijken we graag even vooruit. Wat gaat 2019 ons brengen? Kijken we bijvoorbeeld nog wel naar advertenties? En is contentmarketing de hype al voorbij? Kortom, waar moeten we als marketeers in 2019 op letten? Hieronder een aantal interessante ontwikkelingen op een rijtje.

Weg met traditionele marketing

Traditionele manieren van marketing werken steeds minder. Het is al een aantal jaren bekend dat mensen steeds minder reageren op advertenties. Dat geldt ook voor online advertenties. 30 procent van alle internet gebruikers heeft een ad blocker. En dat aantal stijgt alleen maar. Dus wordt het tijd voor een andere aanpak.

Steeds meer mensen vertrouwen op andere bronnen voor het vinden van informatie. Ze gaan liever naar mensen die ze kennen om hun ervaringen te horen, zoeken op de site van een merk dat ze kennen, lezen blogs, kijken informatieve (YouTube) video's en kijken of lezen reviews.

Marketeers zien deze trends natuurlijk ook. Daarom wordt er steeds meer ingezet op contentmarketing, influencer marketing en andere methodes die gericht zijn op het leveren van waardevolle content voor de doelgroep. Daarmee wordt contentmarketing meer een gemeengoed en is het de hype voorbij. In 2019 gaat er dan ook veel nieuwe content bij komen. Veel van de andere besproken trends die we terug zien in 2019 zijn hier ook aan gerelateerd. 

Creatieve uitspattingen

Nu er steeds meer content wordt gemaakt, merk je dat campagnes al snel een dertien in een dozijn worden. Overal wordt geclaimd dat men uniek, innovatief, duurzaam, uitdagend enzovoort is. En toch horen en zien we veel van hetzelfde. En met veel, bedoel ik ook echt veel. Nooit is er zoveel informatie beschikbaar geweest als nu. Om te zorgen dat je niet ook op de grote stapel komt, moet je dus creatief zijn. Maar hoe zorg je ervoor dat je opvalt? Natuurlijk kan je een mooie infographic maken, net als al je concullega's. Of neem je klanten mee op een ware 3D-ervaring, waarin ze tijdens hun tocht allerlei bijzondere feiten ontdekken. Over welke van deze twee zal meer gepraat worden? Wil je in 2019 nog opvallen, dan moet je creatief zijn.

Marketing is niet alleen meer van de marketingafdeling

Zoals eerder gezegd zijn de traditionele marketinguitingen niet erg effectief meer. De doelgroep wil zelf een mening kunnen vormen en doet dat door informatie tot zich te nemen. Dat betekent dat er veel content gemaakt moet worden om deze behoefte te kunnen vervullen. Die content hoeft niet alleen maar van de marketingafdeling te komen. Sterker nog, veel van de content die de doelgroep graag wil hebben kan gehaald worden bij de verschillende afdelingen van een organisatie. Ontwikkelaars van een product kunnen heel goed uitleggen hoe het product werkt en een kijkje in de 'keuken' geven. De salesafdeling kan klantverhalen en ervaringen ophalen, terwijl de technische afdeling prima kan uitleggen hoe een product wordt ontwikkeld en wat je ermee kan. Zo wordt contentmarketing iets dat dat door een hele organisatie wordt gedragen. 

Verbale zoekopdracht

De manier waarop we online informatie zoeken verandert sterk. Tegenwoordig vraag je je smartphone of smartspeaker gewoon wat je wilt weten. Zo wordt in 2020 50 procent van alle zoekopdrachten gesproken. Digitale assistenten als Siri, Alexa, Google assistent en Cortana worden steeds populairder. Dit jaar moet je er dus voor zorgen dat je op die manier gevonden kan worden, wil je in 2020 nog in de zoekresultaten getoond worden. Dat betekent dat er ander of meer content moet worden gemaakt, waarin deze vragen worden gesteld en beantwoordt.