IBC2018, een speelplek voor camerageeks

01 October 2018

Rik, motion designer bij C4Real, bezocht afgelopen week de IBC in Amsterdam, de beurs voor iedereen die zich bezighoudt met digitale media.

Het werd voor hem een dag vol impressies en ontmoetingen, maar vooral van het ‘spelen’ met werelds beste (en duurste) camera’s en ander grote apparatuur. “Een ware speeltuin voor camerageeks zoals ik”, aldus Rik.

Nieuwste ontwikkelingen

Bij C4Real zijn we altijd op zoek naar de nieuwste ontwikkelingen om onze diensten van hoge kwaliteit te houden. Dat doen we niet alleen door het houden van wekelijkse R&D momenten, maar onder anderen ook door het houden van inspiratiesessies en het bezoeken van interessante beurzen, zoals de IBC. Wat is IBCIBC is een jaarlijkse beurs in de RAI in Amsterdam, volledig gericht op creatie, management en oplevering van digitale media. IBC begon in 1967 als een beurs voor technische TV doeleinden.

Sindsdien is het uitgegroeid naar een paradijs voor iedereen die iets met digitale content te maken heeft. Met jaarlijks 55.000+ bezoekers uit 170 verschillende landen is het gelijk ook ‘s werelds grootste beurs op dit gebied.

Filmtechnieken

Er werden veel nieuwe technieken op het gebied van het bewegen van de camera gepresenteerd. Uiteraard alles op afstand en draadloos. Rik neem ons graag mee in wat hij daar allemaal heeft mogen bekijken. “Erg gaaf om de verschillende nieuwe ontwikkelingen te zien,” vertelt Rik. “Zo toonde MRMC, in samenwerking met Nikon, een systeem wat het mogelijk maakt om een sportwedstrijd, bijvoorbeeld een voetbalwedstrijd, met vier op elkaar afgestemde camera’s vast te leggen. Hierdoor kan de complete wedstrijd gefilmd worden door slechts één persoon achter een camera. De resterende camera’s volgen de bewegingen van de hoofdcamera en hebben voorgeprogrammeerde bewegingen bij speciale situaties, zoals vrije trappen en penalty’s”.

Dansende robots

Ook robotarmen waren een populair item op de beurs. “We zagen twee ‘Bolt’ robots die samen een dans uitvoeren. Deze robots worden veel gebruikt in bijvoorbeeld films, videoclips en reclames. Met deze robots is het mogelijk om bepaalde (voorgeprogrammeerde) bewegingen te maken die normaal erg lastig te maken zouden zijn.” Hieronder een filmpje van de ‘Bolt’ in actie. Zwevend beeld “Mijn persoonlijke favoriet was de ‘ARRI Trinity’. Dit is een erg geavanceerd, gemotoriseerd stabilisatie systeem voor camera’s. Met dit systeem kan men erg mooie vloeiende shots maken, waardoor het lijkt alsof de camera door de scène heen zweeft. Deze stijl van filmen wordt al een lange tijd in films en op televisie gebruikt, maar nog niet lang zo geavanceerd als met de ARRI Trinity. Degene die de camera gebruikt draag het systeem aan een vest, hierdoor wordt het een soort extra ledemaat van je lichaam en heb je de volledige controle over de bewegingen in je shots. Ik heb de ARRI Trinity zelf ook even mogen proberen, en zelfs in de volgepakte beurshal was het mogelijk om hier mooie shots mee te maken.”

Meer weten?

Rik heeft zich prima vermaakt op de IBC beurs, maar ook veel nieuwe kennis opgedaan. Hij kan er eindeloos over praten. Wilt u hier meer over weten, neem dan gerust contact met ons op. 


wij ontmoeten u graag

Als internationaal bedrijf werken we voor klanten over de hele wereld. Ons kantoor is gevestigd in Enschede, waar we u graag inspireren en met u in gesprek gaan.
Contact Opnemen
Niets missen van C4Real? Blijf op de hoogte van onze nieuwste blogs en cases. Meld u nu aan voor onze nieuwsbrief en ontvangt tot zes keer per jaar het laatste nieuws in uw mailbox.
Copyright 2021 | C4Real | All Rights Reserved