Dag van de animatie

26 October 2018

28 oktober is de dag van de Animatie. 

Lang leve de animatie!

In 2002 is door de ASIFA (Association Internationale du Film d Animation) 28 oktober uitgeroepen als Internationale Dag van de Animatie ( International Animation Day ). Dit in eer van de eerste animatievoorstelling (het optische theater) die op 28 oktober 1892 werd uitgevoerd door Charles-Emile Reynaud in het Musee Grevin in Paris.

Vroeger …De eerste animaties zijn eind van de 19de eeuw ontstaan. Elke beweging van een karakter werd als los plaatje met de hand getekend. Door al deze plaatjes snel achter elkaar te laten zien, ontstaat de illusie van een vloeiende beweging. Een arbeidsintensief en duur proces, omdat voor een seconde beeld zo’n twaalf tot vierentwintig losse tekeningen nodig zijn die allemaal met de hand werden getekend. Uit onvrede over de werking van de fenakistiscoop, een animatie-toestel uit 1831, ontwierp Charles-Emile Reynoud de praxinoscoop en later het theater Optique (optisch theater). Met dit toestel konden meerdere mensen de beelden bekijken. De geschiedenis van het theater Optique.De eerste cartoonDe eerste show duurde zo’n 15 minuten. Elke cartoon bestond uit 500 a 600 door Reynaud handgeschilderde afbeeldingen. Met 12.000 voorstellingen in acht jaar tijd en met meer dan 500.000 bezoeker waren deze animaties een groot succes. Een van de eerste animaties van Charles Emilie.

Verdere ontwikkelingen

De ontwikkeling stond niet stil. Drie jaar na de eerste animatie voorstelling kwam de cinematographe, ‘s werelds eerste projectieapparaat, van de gebroeders Lumière op de markt. Hiermee kwam de eerste betaalde publieke voorstelling van een film ooit. Met de komt van computers in de 20ste eeuw kwam er een efficiëntieslag in het maken van animaties. Veel 2D animatie worden nu gemaakt met behulp van softwarepakketten. Hiermee hoeft niet meer elke beweging plaatje voor plaatje uitgetekend te worden. Vaak is het voldoende om het begin- en eindbeeld te maken, de rest wordt door het softwarepakket gedaan. En toen kwam 3DDe eerste 3D computeranimatie (die gebruikt is in film) is gemaakt in 1972 gemaakt door Edwin Catmull en Fred Parke. Twee nerds aan de universiteit van Utah maken een 3D animatie van Edwins linkerhand en van het gezicht van de vrouw van Fred. De korte film die zij hiervan maakten wordt nu gezien als een revolutionair moment voor zowel kunst als film. Diezelfde Edwin werd later de mede oprichter van Pixar en is president van Walt Disney en Pixar Animation Studios. De eerste volledig 3D geanimeerde feature film was Toy Story. Deze film is 1995 geproduceerd door Disney en Pixar. Het werd een grote hit. Sindsdien heeft deze animatievorm een enorme vlucht genomen en zijn animatiefilm als Toy Story, Shrek en UP! een aantal van de populairste films van de afgelopen 20 jaar.

Helemaal van nu

Tegenwoordig zijn 3D animaties niet meer weg te denken uit onze (digitale) wereld. Het is helemaal van nu. De 3D animaties worden veelvuldig gebruikt in films, series, promotie video’s, games enzovoort. Bij C4Real vindt u voornamelijk 3D animaties voor promotie en educatie doeleinden. Of het nu gaat om een bedrijfsfilm, een product configurator of een instructiefilm. 3D animaties zijn veelzijdig in te zetten, zoals u kan zien in onze showreel hierboven. Hoe dit het best voor uw organisatie ingezet kan worden vertellen wij u graag tijdens een vrijblijvend gesprek. Neem gerust contact met ons op bij vragen of om ook een indrukwekkende 3D animatie te laten maken. 


wij ontmoeten u graag

Als internationaal bedrijf werken we voor klanten over de hele wereld. Ons kantoor is gevestigd in Enschede, waar we u graag inspireren en met u in gesprek gaan.
Contact Opnemen
Niets missen van C4Real? Blijf op de hoogte van onze nieuwste blogs en cases. Meld u nu aan voor onze nieuwsbrief en ontvangt tot zes keer per jaar het laatste nieuws in uw mailbox.
Copyright 2021 | C4Real | All Rights Reserved